Biometrična in ergonomska študija potrjuje zdravstvene koristi pri uporabi dvižnih pisalnih miz

March 27, 2019

Workrite Ergonomics v sodelovanju z Fujitsu Laboratories of America, Inc. (FLA) in Sony Picture Entertainment (SPE) ugotavlja koristi ergonomije na delovnem mestu.

Workrite Ergonomics v sodelovanju z Fujitsu Laboratories of America, Inc. (FLA) in Sony Picture Entertainment (SPE) ugotavlja koristi ergonomije na delovnem mestu. Študija je bila namenjena merjenju zdravstvenih koristi in učinkov na delovnem mestu pri uvedbi dvižnih pisalnih miz v tipičnem pisarniškem okolju podjetja.

Študijo je zasnovala predsednica E3 Consulting-a. Prepoznala je potencial uporabe FLA monitoringa kot načina za merjenje stresa in utrujenosti na delovnem mestu s končnim ciljem - uporabe zbranih podatkov za izobraževanje zaposlenih, zmanjšanje poškodb in izboljšanje učinkovitosti.

Študija je bila izvedena v enem od SPE-jevih objektov v Los Angelesu, preiskovanci pa so bili člani skupin za financiranje in informacijske storitve SPE. Vodenje monitoringa in biometričnih ukrepov so prevzeli v FLA, ki so bili odgovorni za neodvisno zajemanje, združevanje in analizo vseh zbranih podatkov, ter poročanje o rezultatih. E3 Consulting je prevzel vlogo projektnega vodenja. Workrite Ergonomics pa so zagotovili po višini nastavljive mize in ostalo ergonomsko opremo, ki je bila uporabljena v študiji.

NOVA TEHNOLOGIJA = VELIKO PODATKOV + NATANČNI REZULTATI


Med študijo so bili preiskovanci opremljeni z napravo za spremljanje srčnega utripa v realnem času, ki je zasnovana za stalno zajemanje različnih biometričnih podatkov, vključno z EKG, srčnim utripom in temperaturo kože. Dvižne pisalne mize so bile opremljene z napravami Android, ki so služile dvema namenoma - kot senzorji za zaznavanje gibanja in višine delovne postaje, ter za shranjevanje Fujitsovih mobilnih podatkov v realnem času za platformo Sprout ™. (http://www.fujitsu.com/us/about/other/fla/research/datadriven-healthcare/index.html)

Platforma Sprout je omogočila shranjevanje podatkov, analizo in vizualizacijo vseh biometričnih in podatkovnih tokov. V celotnem preizkusnem obdobju je bilo zajetih več kot 287 GB podatkov. Preiskovance je na začetku in koncu študije pregledala in ocenila medicinska ekipa. Zajeli so tudi vzorce ključnih metabolnih biomarkerjev.

Pozitivni učinki na zdravje

V 4-tedenskem preizkusnem obdobju je bilo analiziranih več kot 40 biomarkerjev. Povprečne spremembe na udeleženca:

  • Povečanje dobrega holesterola
  • Zmanjšanje glukoze na tešče
  • Zmanjšanje telesne mase
  • Zmanjšanje povprečnega krvnega tlaka

Starost in ITM nista bila dejavnika, ki bi vplivala na uporabo dvižnih pisalnih miz.

Zdravstvene koristi uporabe dvižnih pisalnih miz

Študija je vključevala merjenje časa, ki ga preiskovanci preživijo sede ali stoje. V povprečju so stali kar 36% časa tekom delovnega dne. Podatki kažejo, da so delavci v povprečju dvakrat na dan prilagodili višino delovne površine, najpogosteje zjutraj in enkrat popoldne. Izjavili so, da so najbolj uživali svobodo pri prilagajanju, ko so želeli ali potrebovali pomoč, da bi olajšali utrujenost ali bolje izvedli delovno nalogo.

V povprečju so preiskovanci največ stali med 9. in 10. uro zjutraj ter med 3. in 4. uro popoldan. Podatki so pokazali, da starost ni dejavnik pri uporabi dvižnih pisalnih miz  - vsi v študiji so uporabljali mize: mlajši in starejši moški ter ženske z nizkim ali visokim indeksom telesne mase. Ženske so procentualno stale nekaj časa manj, morda zaradi obutve, ki so jo uporabljale med študijo.

Ergonomski podatki krepijo biometrične ugotovitve


Poleg vseh objektivnih podatkov so bile zbrane tudi različne subjektivne ugotovitve s pomočjo vprašalnikov, ki so jih preiskovanci izpolnili na začetku in po koncu študije:

  • Navdušeni so bili nad svojimi novimi pisalnimi mizami
  • Bolečine v hrbtu so se zmanjšale v povprečju za 13%
  • Kakovost spanja doma se je izboljšala za 7%
  • 88% preiskovancev se je počutilo boljše tekom delovnega dne
  • Vsi preiskovanci so po koncu študije vprašali, če lahko obdržijo dvižno pisalno mizo

Nekateri preiskovanci so poročali, da so med študijo postali bolj seznanjeni s prehrano, spanjem in telesno vadbo, ter, da je sposobnost spreminjanja telesnega stanja čez dan na splošno zelo pomembna

.

POZITIVNI REZULTATI ŠTUDIJE

Zdravstvene koristi dvižnih pisalnih miz

Vsakodnevno zbiranje podatkov kaže, da na srčni utrip vpliva več dejavnikov, vključno z osnovnimi dejavnostmi, kot so govorjenje ali stoječe delo.

Podatki meritev srčnega utripa nekaterih preiskovancev kažejo na izboljšanje kazalcev srčno-žilnega zdravja.

Po koncu študije so se vsi preiskovanci odločili, da bodo obdržali dvižne pisalne mize.

Več o metodologiji raziskave na: http://www.workriteergo.com/documentation/brochure/Workrite_White_Paper.pdf

Izboljšajte vašo držo in počutje!
Sestavi svojo dvižno mizo
Kontaktirajte nas

Potrebujete pomoč ali si želite mizo izdelano po naročilu?

Takoj vam odgovorimo na vsa vaša vprašanja.

Hvala! Prejeli smo vaše sporočilo. Odgovorimo vam najkasneje v 24 urah.
Oops! Nekaj je šlo narobe, prosim če poskusite znova

Naši kontaktni podatki

8