3 Dokazane prednosti dobre ergonomije

January 28, 2019

Ergonomija je interdisciplinarna znanstvena veda, ki se ukvarja z raziskovanjem in razumevanjem interakcij med ljudmi in drugimi elementi sistema. Je stroka, ki uporablja teorijo, načela, podatke in metode za ustrezno prilagajanje človekovih telesnih in duševnih zmožnosti glede na delovne obremenitve. “

Ergonomija je interdisciplinarna znanstvena veda, ki se ukvarja z raziskovanjem in razumevanjem interakcij med ljudmi in drugimi elementi sistema. Je stroka, ki uporablja teorijo, načela, podatke in metode za ustrezno prilagajanje človekovih telesnih in duševnih zmožnosti glede na delovne obremenitve.

- Mednarodno ergonomsko združenje

Pomembni faktorji za človeka pri oblikovanju delovnih mest (Vir: A. Polajnar, V. Verhovnik: Oblikovanje dela in delovnih mest. Fakulteta za strojništvo, Maribor, 2007, str. 19.)

To zveni kot vse, kar počnemo. Ergonomija pomeni oblikovanje domačega ali delovnega okolja za optimizacijo dobrega počutja ljudi in celotno delovanje sistema. Potrebno se je zavedati, da je ergonomija pomemben dejavnik v našem življenju.


“ Za naše bolečine pogosto krivimo slabo zasnovane delovne postaje, avtomobile, zofe in drugo opremo ter pohištvo. Dobra ergonomija pa rešuje le del enačbe. Pogosto je manjkajoči del, kako dejansko uporabljamo svoje telo. Tudi najboljša ergonomsko oblikovana delovna postaja ima omejeno vrednost, če oseba, ki jo uporablja, ne pozna osnovnih principov ergonomije. “

- Imogen Ragone


Nekaj dokazanih prednosti dobrih ergonomskih ukrepov na delovnem mestu:


  1. izboljšanje produktivnosti (delovna postaja postane učinkovitejša pri načrtovanju dela, ki omogoča dobro držo,  večjo prilagodljivost in posledično manj napora)

  2. izboljšanje kakovosti življenja (s sistematično izboljševanjem ergonomije lahko preprečimo različne vrste zdravstvenih zapletov)

  3. izboljšanje angažiranosti zaposlenih (zaposleni opazijo, da si podjetje prizadeva za njihovo zdravje in varnost ; če zaposleni med delovnim dnem ne doživijo utrujenosti in neprijetnosti, lahko to zmanjša odsotnost z dela, izboljša moralo in poveča udeležbo zaposlenih)


Ergonomija ustvarja boljšo prihodnost. Z izboljšanjem delovnega procesa odpravljate ovire za maksimalno delovno uspešnost. Izkazuje se zavezanost k varnosti in zdravju kot temeljni vrednoti.

ZDRAVJE JE NAŠE NAJVEČJE BOGASTVO.

Dvižne mize so učinkovit način, kako izboljšati delovne pogoje - tako doma, kot na delovnem mestu. Pregled literature številnih raziskovalnih člankov je pokazal, da je uvedba dvižnih miz v pisarnah zmanjšala količino sedečega dela v povprečju med 84 in 116 minutami dnevno in je med vsemi ukrepi daleč najbolj učinkovita.

Ključnega pomena je torej, da si delovno okolje primerno uredimo. Ne samo, da bo dobro za vas, ampak tudi za prihodnost vašega podjetja - vaših delavcev.

Izboljšajte vašo držo in počutje!
Sestavi svojo dvižno mizo
Kontaktirajte nas

Potrebujete pomoč ali si želite mizo izdelano po naročilu?

Takoj vam odgovorimo na vsa vaša vprašanja.

Hvala! Prejeli smo vaše sporočilo. Odgovorimo vam najkasneje v 24 urah.
Oops! Nekaj je šlo narobe, prosim če poskusite znova

Naši kontaktni podatki

8