V iskanju optimalnega ravnovesja

January 28, 2019

Oblikovanje delovnega okolja igra pomembno vlogo v našem življenju. Delovna uspešnost lahko trpi, če so okoljske razmere neprimerne. Kot primer so delovna mesta z neustrezno temperaturo, vlažnostjo, razsvetljavo, prevelikim hrupom, onesnaženim zrakom...

Oblikovanje delovnega okolja igra pomembno vlogo v našem življenju. Delovna uspešnost lahko trpi, če so okoljske razmere neprimerne. Kot primer so delovna mesta z neustrezno temperaturo, vlažnostjo, razsvetljavo, prevelikim hrupom, onesnaženim zrakom... Pravilno ergonomsko urejeno okolje igra očitno vlogo pri vplivu na človeško vedenje, saj izboljšuje pogoje za delo - ima pomemben vpliv na zdravje, dobro počutje in učinkovitost.

Zavedamo se, da je naša sposobnost opravljanja dela odvisna od stopnje udobja. V kolikor imamo glavobol, zobobol ali bolečine v hrbtu, to vpliva na naše fizične in kognitivne sposobnosti.  Skratka, vemo, da “bolečina moti možgane”. Kljub temu, ko pogledamo uslužbence v številnih podjetjih, ugotovimo visoko razširjenost tistih, ki pogosto občutijo nelagodje in bolečine. Za te posameznike je skoraj nemogoče, da opravijo svoje delo na optimalni ravni.

Da bi se izognili morebitnim nevarnostim dolgotrajnega sedenja, postaja uporaba dvižnih pisalnih miz vse bolj priljubljena. Nedavne raziskave kažejo, da delovne postaje, ki jih je mogoče hitro prilagoditi, omogočajo vsakemu uporabniku, da zlahka spremeni višino svoje delovne površine skozi ves dan, kar lahko zmanjša razvoj kostno-mišičnih bolezni in izboljša delovno produktivnost.

KLJUČ DO BOLJŠEGA ZDRAVJA IN PRODUKTIVNOSTI NA DELOVNEM MESTU JE ISKANJE POPOLNEGA RAVNOVESJA MED GIBANJEM, STANJEM IN SEDENJEM.

lan Hedge, profesor za oblikovanje in okoljsko analizo na Univerzi Cornell in direktor Cornellovega Laboratorija za človeške dejavnike in ergonomijo, na podlagi svojih raziskav priporoča, da zaposleni upoštevajo vzorec dela 20-8-2. To pomeni, da na vsakih 20 minut pravilnega sedenja, vstanemo za 8 minut, medtem pa se vsaj še 2 minuti gibamo in raztezamo. V polnem 7,5-urnem delovnem dnevu - brez kosila, boste torej sedeli pet ur, stali dve, se gibali najmanj 30 minut in opravili kar 16 sprememb položaja. S trenutnim trendom uporabe dvižnih miz, nam slika spodaj prikazuje vzorec dobrega ergonomskega režima, ki ga poskušamo razviti med delom.

Idealen vzorec dela po Hedge-ovi raziskavi.

Optimalen ergonomski vzorec dela po Hedge-ovi raziskavi.

Absolutni čas ni kritičen, vendar si vsakih 20-30 minut vzemite odmor in se premaknite za nekaj minut. Gibanje je pomembno za prekrvavitev mišic. Raziskave kažejo, da vam ni treba izvajati intenzivnih vaj, potrebno je le graditi na vzorcu večje raznolikosti gibanja na delovnem mestu.

- Cornellov laboratorij za ergonomijo

Seveda pa je to v praksi včasih težje izvedljivo. V kolikor imate dvižno mizo poskusite stati vsaj 2 uri med delovnim dnem. Trajanje je potrebno prilagoditi individualnim potrebam in željam. Nič ne bo narobe, če boste sedeli eno uro, nato pa stali vsaj 10 do 20 minut in se malce razgibali.

Vzorec aktivnega dela za dvižno pisalno mizo.

Vzorec aktivnega dela za dvižno pisalno mizo.

Pogosto spreminjanje drže in izkoriščanje priložnosti, da stojite za pisalno mizo, pomaga ohraniti presnovno aktivnost, ki razgrajuje maščobe in znižuje raven glukoze v krvi. Gibanje vam pomaga tudi pri ohranjanju dobre drže in pri zmanjševanju utrujenosti mišic. Čez čas vam bo to postala rutina. Izboljšala se bo učinkovitost, zdravje in dobro počutje vas in vaših sodelavcev.

Izboljšajte vašo držo in počutje!
Sestavi svojo dvižno mizo
Kontaktirajte nas

Potrebujete pomoč ali si želite mizo izdelano po naročilu?

Takoj vam odgovorimo na vsa vaša vprašanja.

Hvala! Prejeli smo vaše sporočilo. Odgovorimo vam najkasneje v 24 urah.
Oops! Nekaj je šlo narobe, prosim če poskusite znova

Naši kontaktni podatki

8